Skip to the content

Wijkverbetering Rotterdam Zuid deel 1: Financieren met SOFIE en de Rabobank

SOFIE financiert kortdurende leningen om het vestigingsklimaat van ondernemers te verbeteren of om een verduurzamingslag aan te brengen in de gebouwde omgeving. Wanneer een lening wordt afgelost komt het geld beschikbaar voor een volgend project. Daardoor kan het fonds snel financieren waar dat nodig is. De Rabobank richt zich op langere financieringen en loopt daarmee meer risico. Als organisatie willen ze onder andere duurzaam wonen stimuleren. De combinatie van financieringen zorgt ervoor dat er in Rotterdam Zuid nu 32 woningen opgeknapt kunnen worden. Dit is het eerste deel van ons drieluik “Wijkverbetering Rotterdam Zuid”.

 

Stichting Wijkverbetering Rotterdam Zuid (SWRZ) krijgt subsidie van de gemeente met als voorwaarde dat er ook financiering van buitenaf moet komen. Ze hebben de opdracht gekregen van Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) om woningen in de wijk op te knappen en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van het gebied. “Door woningen die we in beheer hebben op te knappen, te vergroten en technisch te verduurzamen maken we de woningen toekomstbestendig. Na het opknappen verhuren we de huizen en uiteindelijk zullen we ze verkopen aan onze doelgroep die al in de wijk woont. Zo zorgen we ervoor dat de wijk in stand wordt gehouden en opgeknapt”, vertelt Birgit Hopff, directeur van SWRZ.

Kortlopende financiering van SOFIE

Om te starten met dit project was er financiering nodig. “We besloten om het SWRZ-project te financieren omdat door de woningen uit de markt te nemen je er ook een grote verduurzamingslag op kan nemen. Dat sluit aan op onze doelstellingen”, legt Nico van Est, fondsmanager van SOFIE uit. In eerste instantie ging het om een vrij kleine investering met een relatief hoog risico omdat de woningen in slechte staat zijn. Dat maakt het risico voor een bank groot. “Om dit soort projecten toch op gang te brengen, kan SOFIE een stap naar voren zetten.”

“Door de huizen die we hebben, hebben we een waarde die garant staat. Door de woningen te verbeteren dragen we ook bij aan de waardevermeerdering. Daardoor kunnen we ook financiers aantrekken. Maar bij het eerste pakket was dat lastig. SOFIE heeft een belangrijke rol gespeeld bij het opstarten van dit project. Doordat zij op het moment van aankoop een kortdurende lening konden aanbieden, konden we ook snel handelen”, vult Hopff aan.

   

 

Meer projecten door gecombineerde financiering

De Rabobank stapte later in het proces in. Het SWRZ-project is langlopend waardoor het geld lang in de woningen vastzit. De huizen worden voor een aantal jaren verhuurd. Pas als de huizen verkocht worden dan verdient de investering zich terug. “Doordat SOFIE eerst de financiering draagt, loopt de bank minder risico. De Rabobank lost vervolgens onze kortdurende financiering af, waardoor het geld van SOFIE weer vrijkomt. Met dat geld kan SOFIE weer andere projecten financieren. Zo zorgen we beiden voor het succes van dit project”, vertelt Van Est.

Ronald van Raaij, directeur MKB van de Rabobank in Rotterdam : “De combinatie van bancair en publiek geld maakt dit project bijzonder. Door de gecombineerde financiering kun je een herhaalpatroon neerzetten. Als er weer een gelijksoortig project voorbij komt, is het onze ambitie om dit weer op deze manier te doen”.

Een succesvolle samenwerking

Elke partij zit met zijn eigen doel in het gesprek en ziet de toegevoegde waarde van de samenwerking. “Bij iedereen was er de drive om dit project voor elkaar te krijgen”, vertelt Birgit. “Ik vind het bijzonder dat we elkaar gevonden hebben. Dat er twee componenten zitten in de financiering die elkaar op deze wijze kunnen versterken. Het feit dat dat gelukt is binnen de ambities die we beiden hebben, dat is eerlijk gezegd erg tof”, beaamt van Raaij. Van Est sluit af: “Dat deze financiering aan SWRZ mogelijk wordt gemaakt met de combinatie van publiek en bancair geld, is ontzettend gaaf.”

 

Drieluik

Dit artikel is onderdeel van een drieluik. Lees hier ook de andere twee delen:

Wijkverbetering Rotterdam Zuid deel 2 | Kijken naar de wijk

Wijkverbetering Rotterdam Zuid deel 3 | Verduurzamen als missie