Skip to the content

Wikkelboat, Rijnhaven Rotterdam

Mede dankzij een financiering van SOFIE aan Wikkelboat liggen er vanaf juli 2021 vier nieuwe Wikkelboats in de Rotterdamse Rijnhaven. Wikkelboats zijn tiny houseboats die multifunctioneel en duurzaam zijn ingericht. De boten zijn overdag onder andere geschikt als vergader- en workshopruimte en ’s avonds als overnachtingsplek voor 4 tot 8 personen per boot.

Financiering voor 4 Wikkelboats

Om de aankoop en een deel van de (bouw-)kosten van de 4 Wikkelboats met onderliggende pontons, aansluitingen en inrichting te kunnen bekostigen, deed Wikkelboats een beroep op het Rotterdamse fonds SOFIE. Naast de geldlening van SOFIE wordt een deel van de investering gefinancierd door middel van crowdfunding.

Met deze financiering levert SOFIE een bijdrage aan de herontwikkeling van de Rijnhaven. Met inzet van het Masterplan Rijnhaven ontstaat er een stadscentrum op twee oevers van de Nieuwe Maas. Rotterdam Noord en Zuid worden daardoor sterker met elkaar verbonden. Activiteiten op het water vormen het centrale thema van het plan. Drijvende parkdelen worden via steigers verbonden met de Wilhelminapier en Katendrecht.

De komende vijf jaar komen de Wikkelboats te liggen naast het drijvende kantoor ‘Floating Office’ dat is ontwikkeld op initiatief van het Global Center on Adaptation (GCA) van de Verenigde Naties.

Wikkelboat binnenkant Wikkelboat keuken

Duurzaam gebouwd

De bovenzijde van de Wikkelboats zijn gewikkeld in 24 lagen golfkarton waardoor de boot niet alleen heel licht is maar ook goed geïsoleerd qua geluid en temperatuur. Daaromheen zit een soort van regenjas met daaromheen een houten deklaag. De onderzijde is van beton gemaakt inclusief berging voor o.a. (water)sportmaterialen en hierin is ook de airco en waterafvoer verwerkt. Het drijvende aspect maakt de Wikkelboats tot een duurzaam concept. De Wikkelboats kunnen vrij eenvoudig worden verplaatst naar een andere locatie in het Stadshavensgebied en nog jarenlang worden gebruikt als kantoor, werkplaats of ‘tiny house’.

Lees meer over Wikkelboats in het interview met initiatiefnemer Sander Waterval of op hun eigen website.

Uitzicht Wikkelboat