Terug naar overzicht

Duurzame wikkelboats zorgen voor een glimlach in de Rotterdamse Rijnhaven

Vanaf juli 2021 liggen in de Rotterdamse Rijnhaven vier wikkelboats. Deze boten, die zijn gemaakt van 24 lagen ‘om elkaar gewikkeld’ karton, laten zien hoe je ruimte multifunctioneel kan gebruiken. Het Rotterdamse fonds SOFIE financierde het project dat staat voor duurzaamheid en verbinding met de buurt. “Het fijne aan het project is dat het niet alleen rendeert, maar ook bijdraagt aan de beleving en ontwikkeling van het gebied. De Rijnhaven is nog erg in ontwikkeling. Dan kun je met iets kleins als de wikkelboats grote dingen bewerkstelligen”, vertelt Sander Waterval, initiatiefnemer van het project.

Wikkelboats

De wikkelboats zijn ‘tiny houses’ op pontons die grotendeels zelfvoorzienend zijn. De komende vijf jaar liggen ze in de Rotterdamse Rijnhaven waar ze gebruikt kunnen worden als vergader- en loungeplek of als unieke overnachtingsmogelijkheid. Naast multifunctioneel zijn de wikkelboats ook duurzaam. De boten zijn erg licht en makkelijk te verplaatsen naar een andere locatie in het Stadshavengebied. Daardoor kunnen ze nog jarenlang gebruikt worden. Ook bestaan de boten volledig uit recyclebaar materiaal of materiaal dat eenvoudig te recyclen is.

 

Bijdrage aan de verbinding Noord-Zuid

De Rijnhaven is een gebied met veel hoogbouw. De buurtbewoners kijken uit op beton en straat en hebben bij hun woning vaak maar een klein balkon. De wikkelboats maken gebruik van de ruimte op het water om de buurt groener te maken. “De mensen die rondom de Rijnhaven wonen hebben door het gebruik van het water meer buitenruimte. De wikkelboats zijn bedoeld voor de buurt om visite te ontvangen, te werken of om zelf een keertje te overnachten”, vertelt Sander.

Het stedelijk beleid van Rotterdam is erop ingericht om woningen en publieke ruimte te verbeteren. De Rijnhaven ligt in het verlengde van de Erasmusbrug en speelt dan ook een centrale rol in de verbinding tussen de noord- en zuidkant van Rotterdam. Door projecten als de wikkelboats wordt die verbinding verbeterd én wordt er een impuls aan de herontwikkeling van de Rijnhaven gegeven. Het inspireert daarnaast andere ondernemers om gebruik te maken van de ruimte. “Onze havens zijn nu leeg of industrieel. Er worden wel woningen opgebouwd maar daarmee bezet je de ruimte meteen voor een lange periode. De wikkelboats zijn te gebruiken voor allerlei initiatieven op cultureel en sportief vlak.”

 

SOFIE in combinatie met crowdfunding

De wikkelboats bieden een belevenis op het water. Waterval: “Of het nu een bootje op het water is of mensen die het zien zitten om te gaan sporten op het water. Er was op korte termijn veel bereidheid om het project te realiseren.” Door middel van crowdfunding was het mogelijk een eerste bedrag bij elkaar te brengen om het project te starten.

Vervolgens was er een gat in het kapitaal dat SOFIE kon dichten. “Financiering bij een bank krijgen bleek lastig. Het gaat namelijk om een project van vijf jaar waardoor je in een korte tijd al een deel van je financiering moet terugverdienen. Ook kun je voor zo’n project op het water geen hypotheek krijgen. Tijdens de afgelopen coronaperiode stopten banken daarnaast de financiering van projecten.” Met de ondersteuning van SOFIE kon het project toch zijn doorgang vinden. “SOFIE stimuleert het Stadshavengebied van Rotterdam innovatiever en economisch waardevol te maken. Daar passen de wikkelboats goed in. Daarnaast inspireren de wikkelboats andere duurzame initiatieven.”  

Toekomstvisie

De wikkelboats passen niet alleen goed in de stadshaven van Rotterdam. Ook worden gesprekken gevoerd met o.a. Gouda, Maastricht en Antwerpen en openen in augustus al twee Wikkelboats in Den Bosch. In veel steden worstelt men met de vraag hoe ze de ruimte van het water efficiënter kunnen gebruiken. Rotterdam is daarmee een inspiratie voor andere steden. “Het leukste aan een project als dat van de wikkelboats is dat mensen die de boten zien of ervan horen meteen een glimlach op hun gezicht krijgen. Het project is niet alleen duurzaam, maar het maakt mensen ook echt vrolijk”, aldus Sander.

Lees meer over Wikkelboats op de projectpagina of op hun eigen website.