Terug naar overzicht

Duurzame broedplaats voor bevlogen food-ondernemers

Food Union is een uniek concept voor culinaire ondernemers. Dit jaar opende Food Union haar tweede vestiging middenin het Rotterdamse M4H-gebied. Voor de inrichting van het pand maakte Food Union gebruik van een financiering van SOFIE. We gingen in gesprek met Pepijn Rijks, één van de twee oprichters van Food Union, over de totstandkoming van dit mooie initiatief.

Keilepand Keilecollectief Frank Hanswijk 1220X801

De liefde voor de horeca is er bij Pepijn al van jongs af aan. Hij heeft jarenlang boven een restaurant gewoond, heeft de Hogere Hotelschool in Den Haag gedaan en heeft veel werkervaring in de hotellerie. Daar miste hij uiteindelijk de link met eten en drinken. Daarna heeft hij restaurants opgezet in onder andere Amsterdam en Hoofddorp. Gaandeweg kreeg Pepijn steeds meer affiniteit met duurzaam koken en werken met lokale producten. Het restaurant in Hoofddorp kreeg zijn eigen moestuin. De restaurants zijn weer overgedragen, maar de band met duurzaam koken en eten werd sterker. Pepijn volgde een opleiding tot natuurgids en is dit gaan combineren met cateren, om zo mensen bewust te maken van het belang van goed eten. Voor je eigen gezondheid, maar ook voor je omgeving. “Lekker eten is een basisingrediënt voor geluk!” zegt Pepijn.

Op zoek naar een geschikte plek voor de catering en samenwerking met andere ondernemers om elkaar te inspireren, kwam Pepijn in contact met Thijs Bos en zo werd Food Union een feit. In 2018 zijn ze op een bedrijventerrein in Haarlem gestart met een professionele productiekeuken, kantoorruimte en een gave plek voor evenementen. In het begin heeft Pepijn hier zelf ook gekookt en al snel werden de ruimtes verhuurd aan ondernemers, start ups en scale ups uit zowel Haarlem als Amsterdam. Pepijn: “Het concept van een deelkeuken bestaat al langer in de Verenigde Staten. Het heeft meerdere voordelen: je hoeft niet zelf alle apparatuur aan te schaffen maar wat vooral heel leuk is, is dat je aan het werk bent met vakidioten net als jij om je heen! Voor starters maak je het realiseren van hun dromen toegankelijk en laagdrempelig.”

 

Het Keilecollectief

Niet lang na de start in Haarlem zijn Thijs en Pepijn ook gestart in Rotterdam, waar ze tijdelijk een keuken overnamen in Spaanse Polder. Daar groeiden ze snel uit hun jasje en ze kwamen in contact met de ondernemers van het Keilepand, een oud pakhuis aan de Keileweg dat is getransformeerd naar een multifunctionele locatie onder de naam ‘Het Keilecollectief’. De gemene deler van alle ondernemers is inzet voor een betere leefomgeving in de breedste zin van het woord. De keuze om zich hier te gaan vestigen was snel gemaakt. Pepijn: “Alles daar ademt creativiteit en een passie voor verduurzaming. Voor de deur ligt een grote voedseltuin en we hebben onder andere als buren in het pand een bierbrouwerij, een koffiebranderij en een ciderwinkel”. Food Union huurt hier ruim 1.200 m2. Naast de professionele deelkeuken, kun je bij Food Union ook terecht voor kantoorruimte en creatieve ruimtes, die goed worden gebruikt. “Dat we weer in een lockdown periode zitten, zie je terug in de keuken. De opdrachten voor catering op feesten of bij bedrijven liggen tijdelijk stil, maar de vraag naar bestel- en afhaalmaaltijden neemt juist weer toe”. De scooters van de bekende bezorgdiensten rijden dan ook af en aan.

Volgend jaar op het terras?

Bijna alle plekken zijn verhuurd. In de keuken vooral aan start ups, in de kantooruimtes meer scale ups. Naast een plekje in de deelkeuken kun je bij Food Union ook terecht voor de huur van een ‘dark kitchen’: een aparte complete keukenunit die je helemaal naar eigen wens kunt inrichten. Handig voor deelnemers die geregistreerd staan bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd, want ze hebben ook een eigen adres. Maar er zijn meer plannen bij het Keilecollectief. “onze buren, de Kaapse Brouwers, zijn bezig met de aanvraag van een horecavergunning. Het zou toch geweldig zijn als je de gerechten van onze deelnemers ter plekke kunt nuttigen? Overdag met koffie en in de avond bier of cider, rechtstreeks vanuit het Keilepand”. Er is zowel ruimte voor tafeltjes binnen als buiten op het terras. De ondernemers hopen in het voorjaar hier mee te kunnen starten. “Via een app kun je dan zien welke van onze deelnemers op dat moment op de locatie aan het koken zijn en bij wie je dus wat kunt bestellen. De keuze zal heel divers zijn: Surinaams, Italiaans, Caraïbisch of Kaapverdiaans. Maar bijvoorbeeld ook low carb gerechten. Door een grote glaswand zie je de koks aan het werk”. Zodra het weer mag, gaan ook de vergaderruimtes en expozaal weer open. Hier kan catering door de deelnemers van Food Union verzorgd worden.

  

Investeren met een financiering van SOFIE

De professionele deelkeuken en dark kitchens zijn van alle gemakken voorzien en voldoen aan de HACCP vereisten. Voor de investering klopte Food Union, via de gemeente Rotterdam, aan bij het Stadshavens Ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie (SOFIE). Pepijn: “We hebben ook met twee banken gesproken, maar die zien ons als uitsluitend horeca en durfden het nu niet aan. Eén van de initiatiefnemers van het Keilecollectief attendeerde ons op SOFIE. Daar kregen we voor de financiering gelukkig wel groen licht. Het proces erna nam wel veel tijd in beslag, wat soms best spannend was. We hadden een akkoord en de pandeigenaar stond ook garant, maar we kregen meerdere keren verzoeken voor aanvullende stukken en het invullen van formulieren. Maar we zijn heel dankbaar dat met ons werd meegedacht en dat SOFIE de lening aan ons heeft verstrekt.”

SOFIE is bedoeld om het aantal toegankelijke werk- en bedrijfslocaties te vergroten met behulp van een passende financiering. Op die manier willen wij het vestigingsklimaat voor ondernemers in het Stadshavensgebied en NPRZ verbeteren. De financiering van Food Union sluit perfect aan bij die strategie. De combinatie van eigen geld, leningen van private investeerders en de lening van SOFIE maken de gewenste investeringen in het Keilepand mogelijk!

Meer lezen over deze financiering? Klik hier. Neem ook een kijkje op de website van Food Union.