Terug naar overzicht

5 vragen aan investmentmanager Marc Letschert

Marc Letschert werkt sinds 2018 bij SVn als investmentmanager voor de Europese Jessica-fondsen FRED en SOFIE. Hij is daarnaast ook als investmentmanager betrokken bij de Transformatiefaciliteit. SVn verzorgt het fondsmanagement van deze fondsen, van de acquisitie tot het beheer. Wat doet een investmentmanager op een dag en waar is hij trots op? Vijf vragen aan Marc.

Marc Letschert Groot

1.Wat doe je als investmentmanager?

‘’Ik ben als investmentmanager betrokken bij verschillende fondsen van SVn. Zodra een ondernemer of een project in beeld komt, neem ik contact op. Het begint met kennismaken; wie ben je, wat zijn je ambities en waar heb je financiering voor nodig? Het is continue schakelen, praten, luisteren, de juiste vragen stellen zodat de plannen goed uitgewerkt op papier komen.

Ik kijk vooral naar de mogelijkheden. Hoe kunnen we het project zo insteken dat het financieel wél haalbaar is? We zijn echt een aanvulling op de reguliere banken. Lukt het niet om financiering bij een bank te krijgen, wellicht wel bij ons!’’

2. Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

‘’Mijn dagelijks doel is zo snel mogelijk een volwaardige aanvraag op te papier te krijgen, inclusief verantwoording hoe het project aan de voorwaarde van het fonds voldoet. Ik werk met een to-do lijst van alle aanvragen per fonds; waar we zijn, wat moet er nog gebeuren?

Soms moet je een ondernemer bij de hand nemen. Ik schrijf geen plannen. Dat moet de ondernemer echt zelf doen. Het begint met een slimme ondernemer met een groot sociaal hart. Een project waarmee maatschappelijk impact wordt gemaakt. Met een passende financiering geef ik dan net dat duwtje in de goede richting.’’

3. Wat vind je een goed geslaagd project?

‘’Van het project Villa Ockenburgh kan ik erg warm worden. Als ik in de buurt zou wonen, was ik daar zeker veel te vinden.

We konden met Haagse fonds FRED met een relatief kleine lening samen met een andere financier optrekken. Zo konden we gezamenlijk een belangrijk financieel gat dichtten. Daardoor kwam het project toch van de grond. Met een prachtig resultaat! De historische buitenplaats is helemaal opgeknapt. Sinds vorig jaar zit er een restaurant in. Het is echt een plek voor iedereen geworden. Ockenburgh staat symbool voor samenwerking. Vrijwilligers, donateurs, fondsen en financiers kregen door samen te werken de benodigde middelen bij elkaar.

Ook het Zuiderziekenhuis op Rotterdam-Zuid is een prachtig voorbeeldproject. Het financieren van de restauratie, nog voordat de Omgevingsvergunning voor herbestemming is afgegeven, is lastig. In dit geval is SOFIE naar voren gestapt en bereid die risicovolle voorfase te financieren. Met deze herontwikkeling door BOEi wordt straks het eerste gymnasium ‘op Zuid’ gehuisvest.”

4. Waar ben je trots op?

‘’Op de impact die we realiseren met de fondsen. Als ik de kredietvoorstellen schrijf houd ik letterlijk rekening met de maatschappelijk impact. Langs welke maatschappelijke indicatoren kan ik verantwoorden dat een project zicht kwalificeert voor bijvoorbeeld SOFIE?

Het maatschappelijke rendement is belangrijker dan het financieel rendement. Natuurlijk is het belangrijk dat de businesscase sluitend is. Maar ik word bij elk project weer gedwongen om verder te kijken, dieper in een dossier te duiken en creatiever te denken om het project toch rond te krijgen. Als dat lukt ben ik daar enorm trots op.

Doordat SVn en de fondsen maatschappelijk doelen hebben, zijn we soms bereid net iets meer risico te nemen, waardoor meer projecten van de grond komen die anders niet gerealiseerd worden. En omdat de betaalde rente en aflossing weer terugvloeien in het fonds – revolverend financieren - kunnen we met die ene euro meerdere mooie projecten financieel ondersteunen.’’

5. Heb je een tip voor ondernemers met ambities?

‘’Laat je niet van de wijs brengen als de bank je idee of project als ’kansloos’ bestempeld! We horen vaak dat banken zeggen; kom maar terug als je over drie jaar je eigen broek op kan houden. En dat is logisch voor een bank. Maar ga niet bij de pakken neer zitten. Het liefst zien we dat die bank de ondernemers dan op de mogelijkheden van de fondsen van SVn wijst. Wij kijken graag samen met de ondernemer hoe we het project wel van de grond krijgen.

En dan kun je na drie jaar alsnog terug naar de bank voor een nieuw krediet. Op deze manier creëren wij weer markt voor banken. En Nederland wordt stap voor stap duurzamer en leefbaarder. Een mooie win-win dus.’’

Een vraag voor Marc? Neem contact met hem op.