Op historische scheepsbouwgrond aan de Oostdijk in Rotterdam transformeert C3 Living de Verolmehal tot vakschool en werkplaats. Vervolgens worden er vanuit hier 153 tijdelijke woningen voor starters en kwetsbare Rotterdammers ontwikkeld. Ook krijgt de kade een nieuwe uitstraling, zodat er ruimte is voor ontmoetingen tussen de bewoners.
Het project bestaat uit twee delen, die met elkaar zijn verbonden. De herinrichting van de Verolmehal en de bouw van 153 tijdelijke woningen, bestemd om te worden geplaatst op het naastgelegen terrein. Peter Broekmans, medeoprichter en mede-eigenaar van C3 Living: “We hebben eerst de hal bedrijfsklaar gemaakt, zodat we vanuit daar de modulaire woningen kunnen produceren. Dit doen we met professionals en met mensen die een inhaalslag maken op de arbeidsmarkt. We creëren op deze manier direct werkgelegenheid. Deze mensen bouwen tegelijkertijd aan hun toekomst en aan die van anderen; starters en kwetsbaren die een woning zoeken. Een unieke combinatie tussen werken en wonen.”
Na een periode van tien tot vijftien jaar krijgen de woningen aan de Oostdijk ergens anders een nieuwe plek. Deze garantie heeft de gemeente Rotterdam al gegeven. “De toezegging van de gemeente is revolutionair,” aldus Broekmans. “Dit betekent meer zekerheid: voor bewoners, omdat de woonruimte er langer zal zijn en voor financierders, omdat de woningen de komende 30 jaar geëxploiteerd kunnen worden. Of de woningen daarna weer een andere plek zullen krijgen? Dat kun je niet zeggen, maar de ervaring leert dat niets zo permanent is als tijdelijk bouwen.”
C3 Living onderscheidt zich van andere ontwikkelaars door hun aanpak. Broekmans: “We produceren en plaatsen modulaire woningen: op deze locatie gaat het om studio’s van 18 m2 tot 35 m2, bedoeld voor één tot twee bewoners. We bouwen voor mensen uit de wijk, voor starters, maar ook voor kwetsbaren die bijvoorbeeld met spoed op zoek zijn naar een woning. Het is de bedoeling dat bewoners na enkele jaren weer door kunnen stromen naar een volgende woning.” C3 Living realiseert op deze manier werk- en woonprojecten door heel Nederland.
Het project had een aanlooptijd van vijf jaar. Broekmans licht toe: “Het financieren van modulaire woningen is lastiger, omdat je de grond zelf niet bezit, de bank financiert alleen de opstal ervan. Dit maakt het vaak voor een bank te risicovol om in te stappen. Het fonds SOFIE is juist ondernemend en denkt er heel actief mee om het wel mogelijk te maken, meer dan dat andere partijen dat doen. Dit is uniek te noemen.
Nico van Est, fondsmanager SOFIE: “De herontwikkeling van een bedrijfshal op een voormalige scheepswerf, de impuls voor de werkgelegenheid, opleidingskansen en tegelijkertijd het bieden van (tijdelijke) woonruimte. De combinatie van deze aspecten maakt het project juist zo passend binnen de strategie van SOFIE. We zijn daarom ook verheugd dat we in beide projecten investeren.” De herinrichting van de hal is inmiddels een feit en de vergunningsprocedure voor 153 tijdelijke woningen loopt. Voor zowel de hal als de realisatie van de eerste woningen is de financiering verstrekt door het SOFIE-fonds.