Terug naar overzicht

Voormalige RET-remise krijgt nieuwe betekenis

Het kantoor van de voormalige RET-remise in Rotterdam is een markant pand op de grens van Zuid en de Rotterdamse haven.

Ret

Voor de inrichting van de buitenruimte hebben studenten van verschillende opleidingen samen een ontwerp gemaakt waarin een tribune is opgenomen. Mensen uit de wijk kunnen er straks iets organiseren, waardoor het een ontmoetingsplek wordt. De projecten worden uitgevoerd in samenwerking met Veldacademie en Creatief Beheer.

“Innovatie en talentontwikkeling, dat is waar het om draait in het voormalige RET-gebouw”, vertelt Otto Trienekens, voorzitter van de Stichting Handelscompagnie Sluisjesdijk. “Bij alles wat we doen, zoeken we naar een extra dimensie op dat vlak.” Trienekens geeft een paar voorbeelden: “Mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt helpen in een arbeidstoeleidingstraject mee bij de verbouwing. Zij worden bijgestaan door praktijkcoaches en door Rotterdamse ondernemers uit het havengebied.

Met SOFIE is exploitatie rond

Om de exploitatie rond te krijgen, maakt de stichting gebruik van een lening uit SOFIE. Trienekens: “Wij hebben de aanvraag ingediend bij SVn en zij hebben het verder afgehandeld. Uit SOFIE worden de kosten voor het materiaal zoals hout en stenen, materieel, gereedschap en de kosten van professionele arbeid betaald. Zonder SOFIE was het lastig geworden, omdat we niet voldoen aan de voorwaarden van reguliere geldverstrekkers. Daarnaast betaalt de gemeente Rotterdam opleiding en coaching van de mensen in het opleidingstraject en heeft zij het leegstaande en in verval geraakte gebouw voor 20 jaar beschikbaar gesteld. Begrotingstechnisch hebben we het nu gelukkig goed voor elkaar.”