Terug naar overzicht

Stroom opwekken met een vliegtuig stap dichterbij

Ampyx Power, dat met zweefvliegtuigen windenergie opwekt, gaat samenwerken met het Duitse energiebedrijf E.ON. Ook lanceert het hightechbedrijf een crowdfunding campagne om een bedrag van € 2,5 miljoen aan nieuwe investeringen op te halen.

Ampex

De ontwikkeling van de energieopwekkende zweefvliegtuigen van Ampyx Power is mogelijk dankzij een lening van het Energiefonds Den Haag (ED). De lening uit het ED fonds heeft de laatste pre-commerciële projectfase een belangrijke duw in de rug gegeven. Het ED fonds is opgezet om projecten te (co)financieren die aantoonbaar aansluiten bij het energiebeleid van de gemeente Den Haag en bijdragen aan de CO2-reductie. De nadruk van de investeringen moet liggen op innovaties met betrekking tot duurzame energie. Dit project is mede mogelijk gemaakt met steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Ampyx Power is het bedrijf achter de PowerPlane, een onbemand vliegtuig dat windenergie 'vangt'. De toestellen zijn aan een platform verbonden met een kabel. De kabel zit vast aan een generator, die de stroom opwekt.

E.ON bouwt een testlocatie

Het Duitse energiebedrijf neemt de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling, bouw en exploitatie van een testlocatie voor Airborne Wind Energy in County Mayo, Ierland. Het terrein zal gebruikt worden voor het testen en demonstreren van het laatste prototype van het zweefvliegtuig.

Vervanging voor eerste generatie windparken

De start-up hoopt met zijn oplossing de eerste generatie offshorewindparken die vanaf begin 2000 werden gebouwd te kunnen vervangen. Het testen op de testlocatie van E.ON is volgens Ampyx Power is een belangrijke opstap naar offshore demonstratie en naar het commercieel inzetten van het energieopwekkende zweefvliegtuig.

Crowdfunding

De onderneming haalde sinds zijn oprichting in 2013 al € 4 miljoen op doormiddel van crowdfunding. Van de nu benodigde € 2,5 miljoen is al € 500.000 toegezegd door bestaande beleggers. Daarnaast is er € 1,5 miljoen toegezegd door een collectief van informele investeerders. Het geld stelt de uitvinders in staat om de automatische piloot van het vliegtuig te leren om zelf te landen en opstijgen.