Terug naar overzicht

SOFIE financiert bouwwerkzaamheden Speelstad Rotterdam

De oude afvalverbrandingsoven in Stadshavens Rotterdam wordt ook wel ‘het strijkijzer’ of ‘kathedraal van Zuid’ genoemd. Dit markante gebouw vormt het middelpunt van nieuwe plannen van Hennie Van der Most.

Speelstad Rotterdam

Met behulp van een lening uit SOFIE wil Van der Most het gebouw omtoveren tot attractiepark met onder andere de langste glijbaan ter wereld, een achtbaan en een shuttle-loop. Ook realiseert hij in de oude afvalverbrandingsoven horeca, feestzalen en parkeerplaatsen voor de bezoekers. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden afgerond en zijn de bouwwerkzaamheden in volle gang: zo is woensdag 1 juli 2015 gestart met het opbouwen van de hefstijger om de gevelbeplating te vervangen. De verwachting is dat in 2016 de attracties worden geplaatst. In 2017 wordt Speelstad Rotterdam feestelijk geopend.

Stadshavens Rotterdam

Stadshavens Rotterdam (een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam N.V.) transformeert geleidelijk oude havengebieden naar een stedelijke omgeving, waarin stad en haven opnieuw worden verbonden. Daarbij geldt een dubbele doelstelling: versterking van de economische structuur van stad en haven, en het scheppen van aantrekkelijke en hoogwaardige woon- en werkmilieus.

SOFIE

Om deze ontwikkelingen te stimuleren, is in de zomer van 2013 SOFIE opgericht: het Stadshavens Ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie. SOFIE draagt bij aan de revitalisering van de Stadshavens door kansrijke projecten (mede) te financieren. SVn is fondsmanager van SOFIE.

Revolverend fonds

SOFIE biedt (deel-) financiering voor uitdagende projecten die aantoonbaar bijdragen aan de ontwikkeling van de Rotterdamse stadshavens. SOFIE is nadrukkelijk geen subsidiepot, maar een revolverend fonds: de leningen worden terugbetaald, zodat het geld weer voor nieuwe projecten gebruikt kan worden.