Terug naar overzicht

Operatie Zuiderziekenhuis Rotterdam van start

SOFIE financiert de voorfase van de restauratie en herbestemming van het voormalige Zuiderziekenhuis in Rotterdam. Dankzij de financiering kan het project van start nog voordat er een Omgevingsvergunning voor herbestemming is afgegeven.

Dji 0399 20161013

Monument behouden

Het historische en markante ziekenhuiscomplex aan de Groene Hilledijk in Rotterdam-Zuid kwam in 2011 leeg te staan. Dankzij de inzet van verschillende partijen bleef een van de meest gezichtsbepalende monumenten van Rotterdam-Zuid behouden. Van het complex zijn nu nog het poortgebouw, het hoofdgebouw (Carré) en de vier vleugels over. Op het terrein en in de gebouwen van het oude ziekenhuis zal na de restauratie en herbestemming plek zijn om te wonen, te leren en te werken. Eigenaar BOEi start met het opknappen van het poortgebouw, dat straks het Zuider Gymnasium huisvest. Daarmee wordt de school het eerste gymnasium ‘op Zuid’. Begin 2020 komen de appartementen in het hoofdgebouw en in de voormalige paviljoens in de verkoop.

Kortlopende financiering

Met de financiering draagt SOFIE bij aan de gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Zuid. Het gaat om een kortlopende, zakelijke lening tijdens de casco-renovatieperiode tot moment van afgifte Omgevingsvergunning. “Juist in die voorfase van het project willen andere financiers nog niet instappen”, legt fondsmanager Nico van Est uit. “Mede dankzij de lening van SOFIE kan BOEi starten met de herbestemming van het terrein. Het leegstaande ziekenhuis wordt nieuw leven in geblazen, wat direct een positieve impuls geeft aan de Rotterdamse wijk.”