Skip to the content

Ruimte voor innovatief ondernemerschap

Het Stadshavens Ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie (SOFIE) is op initiatief van de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam opgericht in 2013 en heeft twee doelstellingen. Het fonds richt zich op de energietransitie in de provincie Zuid-Holland en op de verbetering van het vestigingsklimaat in Rotterdam. 

1. Energietransitie in Zuid-Holland

SOFIE richt zich op het bundelen van de energievraag in de gehele provincie Zuid-Holland. Bijvoorbeeld door restwarmte uit het havengebied te gebruiken voor de verwarming van woningen in de regio Rotterdam.

2. Verbeteren van de vestigingslocaties

Naast de energietransitie in Zuid-Holland helpt het fonds ondernemers met het verbeteren van de vestigingslocaties in het Rotterdamse Stadshavengebied en Rotterdam-Zuid. Geld uit het fonds kunnen ondernemers onder meer gebruiken voor het financieren van sloop- en nieuwbouwwerkzaamheden of het opknappen van winkelpanden.

Denkt u dat dit fonds bij u en uw onderneming past? Bekijk de voorwaarden en doe een beroep op SOFIE.

Het duurzame karakter van SOFIE

SOFIE heeft een revolverende werking. Dit betekent dat de betaalde rente en aflossing terugstromen in het fonds. Het geld komt op die manier opnieuw beschikbaar voor nieuwe leningen. Zo kan SOFIE met hetzelfde geld meerdere projecten financieel ondersteunen.

Betrokken partijen

Het Stadshavens Ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie is een initiatief van de gemeente Rotterdam en is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). SOFIE behoort samen met de Haagse fondsen ED en FRED tot de succesvolle JESSICA fondsen. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is fondsmanager van deze JESSICA fondsen.

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag!

088 253 95 00
Ma-do: 08.30 - 17.30 uur 
Vr: 08.30 - 17.00 uur

SOFIE@SVn.nl
Voor vragen en opmerkingen