Skip to the content

Rainmaker Holland mede mogelijk gemaakt door SOFIE

Rainmaker Holland BV ontwikkelt windmolens die condens of vervuild water omzetten in drinkwater.

 

Stadshavens Rotterdam is de plek waar de zogenaamde Next Economy (duurzame, circulaire economie, digitalisering, smart manufacturing) voor haven en stad concreet vorm zal krijgen. De oude stadshavens zijn uniek. De combinatie van innovatieruimte en continentale verbindingen vind je nergens anders. RDM Rotterdam en Merwe-Vierhavens vormen samen hét Rotterdam Innovation District. Rotterdam is trots Rainmaker Holland te mogen verwelkomen in de grootste innovatiewerkplaats van Europa.

Met twee succesvolle prototypes in Leeuwarden en Koeweit moet de productielijn in het Rotterdam Innovation District de molens op grote schaal gaan maken en wereldwijd leveren. De voormalige E-On centrale in Merwe-Vierhavens (M4H) – inmiddels beter bekend als SuGu - wordt geschikt gemaakt als productielocatie. Met de komst van Rainmaker Holland waait er vanaf nu dus een nieuwe wind in de voormalige energiecentrale!

Air-to-water en Water-to-WaterRainmaker Holland heeft twee bijzondere types windmolens ontwikkeld. Met de Air-to-Water (AW) windmolen wordt uit warme lucht water gewonnen door condensvorming. Dit water wordt gezuiverd en is geschikt voor consumptie. Met de Water-to-Water (WW) windmolen wordt vervuild of zilt water omgezet inwater dat geschikt is voor consumptie. In beide gevallen wordt de daarvoor benodigde machine aangedreven door windenergie met een techniek die is ontwikkeld door Rainmaker Holland.

Investeringen productiehal mede mogelijk gemaakt door SOFIE

Om ontwikkelingen in Stadshavens Rotterdam te stimuleren, is in de zomer van 2013 SOFIE opgericht: het Stadshavens Ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie. SOFIE helpt het stadshavensgebied nieuwe allure te geven door kansrijke projecten (mede) te financieren. Duurzaamheid en innovatie zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Manager Fondsontwikkeling Richard Luigjes: “Rainmaker Holland combineert innovatieve techniek met duurzame energie om schoon drinkwater te produceren op plekken waar dit niet altijd voorradig is. Het geleende geld wordt terugbetaald en komt daarmee weer beschikbaar voor nieuwe projecten. Daarmee streven we naar een toename van werkgelegenheid en een duurzame ontwikkeling van Stadshavens Rotterdam.” Met behulp van een financiering vanuit SOFIE wordt een deel van de kosten betaald voor het inrichten van de productiehal. De financiering wordt gebruikt voor investeringen in zaken als machinepark, hardware en een unit voor kwaliteitscontrole en doorontwikkeling. SOFIE wordt beheerd door de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).